Ini Tiga Geguritan Penuh Makna Tema Kemerdekaan Untuk Mengenang Pahlawan

- Selasa, 9 Agustus 2022 | 14:30 WIB
PRESIDEN GEGURITAN Wanto Tirta saat membacakan geguritan saat peluncuran Buku dan Program Jaka Tingkir di SMP 1 Cilongok Senin 21 Februari 2022.(Sm Banyumas/dok)
PRESIDEN GEGURITAN Wanto Tirta saat membacakan geguritan saat peluncuran Buku dan Program Jaka Tingkir di SMP 1 Cilongok Senin 21 Februari 2022.(Sm Banyumas/dok)

PURWOKERTO, suaramerdeka-banyumas.com - Puisi Bahasa Jawa atau Geguritan tema kemerdekaan penuh makna tepat untuk mengenang jasa para pahlawan.

Berikut tiga Geguritan karya penyair Banyumas, Wanto Tirta untuk memperingati HUT ke 77 Republik Indonesia.

JÉNDRAL SOÉDIRMAN

Aginé crita urung rampung
Getih mlarah-mlarah
Ngobar ati padha gerah
Mlaku mlaku masang tadhah
Wong éwon sing padha takon

Sapa jané
Swara watuk ngukluk satengahé alas
adoh kana adoh kéné
ora sangu bandha ora sangu dhuwit
among dhadha ora tédheng aling-aling

Baca Juga: Presiden Penyair dan Geguritan Bertarung di Ontran-ontran Sastra, Siapa yang Menang?

hawa adhem anyeb remesep
udan deres awak bengkeres
swara watuk tengah wengi
ora patia genah larané
nggugah tangi wong turu lali
ana jubah kenang barat klebat klébét
ambuné wangi ngiteri bumi

wong éwon sing padha takon
sapa jané priyayi désa sing luhur budiné
gedhé tékadé sundhul langit tekané
ora gemedhé tindhak tandhuké
pangandikané alon nanging émas isiné
neng dhadhané ana gendéra abang putih
urubé madhangi jagat

swara watuk tengah wengi
gemluthuk kaya gunung bledhug
udan deres kayon pating penthiur
teken komandho dejunjung dhuwur
gerah paru ora ngurangi tékad
madhep mantep tetep madeg
tlasap tlusup milangi desa
ora ana bedhil apa mortil
sing bisa ngalahna wutahing getih sukma
kejaba pati saking illahi gusti!

Halaman:

Editor: Puji Purwanto

Tags

Artikel Terkait

Terkini

Aliansi Masyarakat Cilongok Kembali Gelar Demo

Jumat, 30 September 2022 | 16:46 WIB

Polres Cilacap Kembali Salurkan Bansos di 31 Lokasi

Jumat, 30 September 2022 | 13:07 WIB

Warga Berharap Penertiban PGOT Diintensifkan Lagi

Jumat, 30 September 2022 | 06:17 WIB
X